Multa lume invidiaza soferii de camion. Vad lumea, sunt intr-o continua miscare, tin lumea in miscare – daca ne gandim cat de importante sunt serviciile lor de transport. Partea mai putin placuta este cand, aflati la volanul camionului, se vad nevoiti sa traga pe dreapta din cauza unor probleme tehnice.

Ce faci cand simti ca pedala de ambreiaj s-a blocat? Practic trebuie sa ajungi in service imediat. Detaliem despre ambreiaj camion in randurile ce urmeaza.

Despre rolul sau, orice sofer stie – ambreiajul transmite miscarile de rotatie ale motorului catre sistemul de transmisie. Un transfer cat mai lin ar trebui facut. Practic, este esential la schimbarea vitezelor, iar orice disfunctionalitate a sa poate provoca daune intregului sistem de functionare. De la suprasolicitare la condus gresit, cauzele pot fi multiple.

Semne de uzura

Pana cand sa ajungi in faza in care nu mai poti pleca de pe loc, ai in vedere semnele de uzura ale ambreiajului:

  • Pedala isi schimba pozitia, diferenta este una notabila.
  • Se aude zgomot la cuplarea ambreiajului.
  • Pedala este efectiv blocata sau se simte prea tare sau prea moale.
  • Motorul turat, dar camionul nu accelereaza.

Acestea sunt cateva dintre situatiile practice care denota ca trebuie facuta o verificare.

Evita uzura prematura – ce poti sa faci

Conteaza stilul de condus si aici ar fi bine de amintit despre cateva obiceiuri ale soferilor care pot duce la uzura timpurie a ambreiajului. Spre exemplu, stau cu piciorul stang pe ambreiaj, fac miscari bruste la schimbarea treptelor de viteza, accelereaza brusc. Cand se impune schimbare kitului, nu este recomandata varianta secondhand. La inlocuire, ar fi bine ca acel kit sa fie completat de placa de presiune disc de ambreiaj si rulment, plus volanta. De altfel si piesa mai scumpa din toate acestea enumerate.

Intelegem aparentul avantaj, acela de a cumpara mai ieftin, insa riscul este ca in scurt timp sa fie necesara reparatia din nou.

Cat despre timingul perfect, un kit complet de ambreiaj pentru camion ar trebui instalat cand sunt semne clare de uzura, cand sunt defectiuni si situatii precum cele expuse mai sus. Nu putem spune ca exista un termen anume, dar estimam ca durata de viata a acestui ansamblu este de 80 000-150 000 km parcursi. Dupa care o evaluare va fi relevanta. Depinde, desigur, de stilul de condus si de cum este intretinut camionul. Avand in vedere durata cuselor, este evident ca nu puteti amana schimbarea acestor piese. La fel de important de subliniat este faptul ca, spre deosebire de masinile mici, camioanele sunt supuse unor sarcini mai mari si gradul de uzura este, implicit mai mare. Toate componentele de ambreiaj sunt mai uzate la camioane, asadar diagnosticarea unor probleme nu trebuie amanata.

Piese auto pentru camioane – vezi oferta noastra la Conagro Parts

Dedicam o categorie aparte doar pieselor de camioane. Veti gasi disponibile aici piese diverse, de la aripa la injectoare pentru Scania. Ce nu este in stoc…am putea aduce! Va amintim despre posibilitatea solicitarii unei piese anume, completand formularul din pagina sau luand contact cu echipa noastra.

Drumuri bune!