Orice conducator auto stie, sistemul de franare este considerat unul dintre cele mai importante. Parte din acest sistem este si etrierul si despre acesta vom discuta in randurile ce urmeaza.
Incepem prin a puncta, pe scurt, ce este aceasta piesa. Etrierul formeaza forta de franare si este piesa care controleaza placutele. Este important pentru ca are rolul de a incetini autovehiculul, in momentul in care pune presiune pe discurile de frana. La fel de bine, soferii stiu ca traficul din tara este unul de asa natura incat trebuie sa franeze des, uneori chiar brusc. Nu este de mirare ca sistemul de franare are nevoie de verificari constante, pentru ca din punct de vedere al sigurantei sa fie in regula. Ce facem in situatia in care avem de-a face cu etrier frana blocat?
Cauzele blocarii etrierului
Sunt mai multe cauze care pot duce la acest context, de la calitatea pieselor si pana la stilul de condus si uzura:
- Stilul de condus mai agresiv poate duce la fortarea si deci blocarea franelor.
- Lichidul de frana este unul nepotrivit.
- Uzura, care apare in timp, dar care poate fi favorizata si de umezeala sau de murdarie, de expunere la substante chimice puternice.
- Lipsa lubrifiantului.
Intelegand si depistand care este cauza acestei situatii, veti putea evita pe viitor sa va mai confrunati cu ele. In masura in care unele actiuni depind de voi. Una din cauzele unui etrier blocat este reprezentat de un furtun spart, caz in care lichidul de frana nu ajunge la pompa, asadar tine pistoanele si etrierul blocat.
Atentie, un etrier blocat este factor ce determina uzura intregului sistem de franare si nu numai. Poate afecta si sistemul de transmisie a masinii sau sistemul de directie.
Semne ca etrierul este blocat si cand se impune inlocuirea acestuia
- Aveti mator aprins in bord ABS.
- Cand apasati frana, masina are tendinta de a trage intr-o parte.
- Pedala de frana este moale.
- Sunt vizibile scurgerile de lichid in jurul rotilor.
Acestea sunt semne clare ca aveti de-a face cu un etrier blocat. Cu cat situatia este amanata, cu atat mai multe probleme pot sa apara. Prin urmare, in cazul in care se ajunge la defectarea totala a etrierului, se va auzi un zgomot cand franati.
Acum sa vorbim despre inlocuire. Este recomandat ca etrierele sa fie schimbate in pereche. Pe viitor, intretinerea este cea care face diferenta. Retinem ca:
- Placutele de frana sunt consumabile si trebuie frecvent schimbate.
- Dupa inlocuirea placutelor sau dupa reparatii diverse efectuate la sistemul de franare, lubrifierea este necesara.
- Evitati stilul agresiv de condus.
- Nu subestimati schimbarea lichidului de frana.
- Poate fi recomandata aplicarea unei vopsele de etrier, scopul fiind acela de a evita coroziunea.
Nu uitati ca la Conagro Parts aveti mereu disponibile piese auto originale si la preturi excelente. Ne preocupa interesele publicului nostru, de aceea, in stocul nostru veti gasi ansamblu de reglaj etrier, set de rulmenti, capace de etrier si multe altele.
Recomandam sa tineti cont si de mentenanta necesara.
Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *